Rijden met een plan

Een van de belangrijkste en als je het mij vraagt een van de meest onderschatte pijlers van Centered Riding is: Rijden met een plan.
Centered Riding
Zeker als we voor onze plezier rijden, rijden we vaak zonder heel duidelijk voor ogen te hebben wat we precies van het paard verwachten. We "liften" mee op het paard en vragen hier en daar iets van het paard maar we hebben niet een plan waar mee we aan de slag gaan.

Op zich kan het niet heel veel kwaad om mee te liften op je paard zolang we ons niet gaan storen dat het rijden niet super netjes verloopt.
Dat je volte niet mooi rond is, dat het paard niet helemaal netjes op de letters rijdt of dat hij niet helemaal in balans loopt.
Wanneer je je wel gaat storen aan dit soort dingen, dan moet er wat bij onszelf veranderen. We moeten stoppen met het "meeliften" en actief met een plan gaan rijden.
Een plan hoeft niet een van a tot z uitgewerkt time management plan te zijn.
Rijden met een plan kan per oefening gaan.
Stel je wilt een volte rijden bij de C, dan is het van belang dat je weet waar je volte begint en waar die eindigt, hoe groot hij moet zijn,hoe je je paard in de volte stuurt,
in wat voor stelling/buiging je paard moet lopen, hoe jou houding is, waar je naar toe kijkt enz. enz.

Hoe duidelijker je plan in het rijden is, hoe makkelijker het is voor het paard om jou te volgen. Op het moment dat wij dus gaten in ons plan hebben, zal het paard last hebben van die gaten en die indien nodig zelf naar behoren invullen.

Een tip om je plan helder te krijgen is om wat je wilt bereiken op film te hebben gezien of bij iemand anders. op het moment dat je weet hoe het eruit moet zien, kan je makkelijker een plan in je hoofd maken om de oefening tot een goed einde te brengen.

Reacties

Populaire posts