Het binnen achterbeen verbinden met je zit

Bijna elke ruiter wilt graag dat het paard tijdens het trainen een actief achterbeen heeft.
Om enig verwarring verder te voorkomen, wordt met het actief achterbeen het volgende bedoeld:

Een “actief achterbeen” is een achterbeen wat onder het lichaam geplaatst wordt. Daarmee wordt bedoeld niet achter het lichaam en ook niet naast het lichaam.

Om dit "actief achterbeen"te trainen wordt er in de meeste gevallen gekozen om veel gas bij te geven. Door de paarden naar voren te rijden, krijgt de ruiter het gevoel dat de paarden in elk geval "aan de hulp zijn en actiever het been gebruiken". Echter als het paard een stuwend achterbeen heeft zorgt het hogere tempo ervoor dat het achterbeen nog meer gaat stuwen en daardoor komt het paard meer op de voorhand terecht.

Onze zit
Wanneer we rijden met een functionele zit ( vorige blogpost over tempo controle)kunnen we de achterbenen van het paard stimuleren om verder onder de massa te komen.
Dit doen we door het binnen achterbeen te verbinden met je zit.
Als een paard aan het stappen is dan maken zijn heupen draaibewegingen om de stap te zetten. Deze beweging maken wij (in het klein) ook in onze heupen.(Dit kan alleen als we een correcte houding en balans hebben). Als we de kleine draaibewegingen maken in onze heupen bewegen we mee met de beweging van het paard.
Op dat moment volg je zijn beweging, Heb je de beweging te pakken dan kan je met je zit de beweging reguleren en de leiding overnemen.

Stel je voor dat er vanaf jou binnenheup een touwtje gaat die vastzit aan het binnen achterbeen van het paard. Op het moment dat jou binnenheup naar voren en omhoog beweegt trek je als het ware via het touwtje het binnen been mee naar voren. Hoe verder je jou binnenheup naar voren en omhoog laat draaien, hoe verder je het binnen achterbeen onder de massa kan rijden.

De gang uitstrekken
Bij deze oefening kan je als verbeelding een stoomlocomotief gebruiken.
Bij het uitstrekken van de gang houd je de snelheid en ritme constant en bouw je als het ware stoom op in de achterhand van je paard. Je houdt de versnelling in de hand door kleine overgangen naar een lagere tempo te rijden, terwijl je de boiler in de achterhand opstookt. Je moet je eigen lichaam laten groeien en je zwaartepunt laten zakken, je benen licht op de singel sluiten terwijl de voorkant van je lichaam opent.
Uit het boek Centered Riding
Je moet het gevoel krijgen dat de knoop van je broek wordt weg getrokken schuin omhoog en naar voren.




Reacties

Populaire posts