tempo controle

Nu geef ik al enig tijd les en ik kom vaak ruiters tegen die in bepaalde vorm moeite hebben met de controle over de snelheid van het paard. Hiermee bedoel ik niet te zeggen dat die paarden allemaal te snel gaan. Het gaat simpelweg over de algehele controle van het tempo van het paard, snel of langzaam.
Wat ik vaak zie gebeuren is dat we een paard voorwaarts vragen zonder met onze eigen lichaam mee te bewegen. Om met onze eigen lichaam goed mee te bewegen moeten we bewust zijn van wat we met ons lichaam aan het doen zijn.
Om hier mee bezig te zijn moeten we even van het paard afstappen. Ga voor jezelf eens na wat je nodig hebt om te lopen, we denken sinds onze kindertijd al niet meer na over lopen.

Omdat we niet meer nadenken over het lopen en over de energie die we nodig hebben om te lopen, hebben we ook niet altijd de veranderingen door die ons lichaam nodig heeft om te versnellen of te vertragen in het lopen.
Als we bewust kunnen worden van die veranderingen die we nodig hebben om te versnellen en te vertragen in het lopen. Dan kunnen we die bewustwording gebruiken in het paardrijden.

Bron: Centered Riding
Wanneer we bezig zijn met paardrijden zijn we vaak bezig met de gang van het paard die we te snel of te langzaam vinden. Wat er dan vaak gebeurt is dat we als reactie erop hulpen geven om de snelheid te veranderen naar de gewenste snelheid. Het probleem hiermee is, is dat al onze focus en dus ook energie naar de specifieke hulpen gaan. Dat is echter niet waar onze focus en energie heen moet gaan. De energie moet in de voorwaartse beweging gaan.
En omdat te kunnen doen moeten we bewust zijn van de energie die we gebruiken om voorwaarts te gaan.

Belangrijk om te beseffen is dat een paard dat in balans is makkelijker beweegt dan een paard dat niet in balans is. Op het moment dat de ruiter bezig is met hulpen geven en dus niet zelf in balans is, zal het paard dus ook moeite hebben met in balans voorwaarts te gaan. hoe meer moeite het paard heeft om voorwaarts te gaan omdat de ruiter niet in balans meebeweegt, hoe langzamer hij gaat. Hoe langzamer het paard gaat hoe meer de ruiter actief met hulpen het paard probeert voorwaarts te laten gaan (denk aan drijven, in zadel heen en weer bewegen, flapperen met de benen), zo kom je dus in een cirkel terecht.

Wordt bewust van de veranderingen in je lichaam tijdens het lopen en ga bewust nadenken wat er gebeurt wanneer je versnelt of vertraagt in het lopen. op het moment dat je bewust wordt van de energie en de veranderingen in je lichaam dan kan je die bewustwording gebruiken om tempo controle te krijgen in het zadel. 


Reacties

Populaire posts